ARTIKKELI CHYDENIUS OP-POHJOLA-RYHMÄN TALOUSJULKAISUSSA

Aivan Helsingin ytimessä, Kampin kauppakeskuksessa kiiltelee viidessä kerroksessa ravintoloita ja kahviloita, vaatteita ja kenkiä, leluja ja elektroniikkaa sekä koruja, kultaa ja kauneutta. Keskuksen yhteydessä toimivan kaukoliikenteen terminaalin ovien pielessä toimii liike, jonka maailma on kaikkea muuta.

Kampin suutari on paljon enemmän kuin suutari. Perinteisten töiden (kengät, teroitukset ja nahkatyöt) lisäksi liike välittää keskeisten pääsylippuyhtiöiden lippuja, hoitaa löytötavarapalvelua, säilyttää matkatavaroita, korjaa vaatteita, ottaa passikuvia, huoltaa lukot ja tekee avaimet, painattaa paitoja ja kaivertaa kylttejä. Lisäksi se hoitaa Narinkkatorin valvontaa ja tekniikkaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Suutarissa huolletaan polkupyöriä. Kampissa liikkuu paljon pyöräilijöitä, ja aina joltain oli kumi puhki tai erilaisia räminöitä pyörässä, yrittäjä Hannu Heiskanen kertaa palvelun alkua.

Kun meiltä tultiin luontevasti kysymään apua, autoimme tietysti, alkuun ihan ilmaiseksikin. Toiminta laajeni nopeasti isompiin huoltoihin, ja tieto hyvästä palvelusta keskellä kaupunkia alkoi levitä.

Hiljalleen pyöriin liittyvät palvelut ovat laajentuneet, ja liikkeen vastuulla ovat myös terminaalin vieressä olevat pyörätelineet. Uutta potkua on odotettavissa keväällä, kun torin laitaan avataan kaupungin pyöräilykeskus. Siinä pyöräkansalle tarjotaan fillarien vuokrausta, pyöräilyjärjestöjen infoa ja muuta pyöräilyyn liittyvää toimintaa.

Lisää liikeideoita pieniä, mutta kekseliäitä muhii myös Heiskasen putiikissa. Pyörän kumi ei katso kelloa kun se puhkeaa. Suutari ei ole auki 24 tuntia vuorokaudessa, mutta terminaali on. Niinpä tuossa vieressä olevaan välipala-automaattiin on tarkoitus lisätä myös paikkausvälineitä.

Heiskanen on kokenut suutarimestari, joka on erikoistunut liukuesteisiin. Hän myös luennoi liukkauden vaaroista ympäri Suomea. Heiskasella on ollut oma yritys jo 36 vuotta. Kampissa työskentelee kymmenkunta ihmistä, ja lisäksi Heiskasella on liikkeet Hakaniemen hallissa ja Kannelmäessä.

Heiskanen on innokas fillaroija itsekin, ja hän ajelee työmatkaansa sähköavusteisella polkupyörällä. Suutarimestarin koti on parinkymmenen kilometrin päässä. Tietenkin Suutarilassa.

Kirj. Sami Turunen